Få vores nyheder på mail

Lotteriforening Lykken fejrer historisk jubilæum – 100 år med venskaber og traditioner

Pressemeddelelse   •   Apr 30, 2018 10:28 CEST

Her mødes medlemmer fra Lotteriforeningen Lykken af 1918 til et af deres mange sociale sammenkomster.

Hvalsø: Lotteriforeningen Lykken af 1918 er still going strong. I år kan foreningen og dens medlemmer således fejre 100 års jubilæum – og her holdes der fast i de gamle dyder, hvor man nu i 100 år har spillet med i Klasselotteriet.

”Der er tradition for, at man bliver længe i foreningen. Det er ikke ualmindeligt at far og farfar også har været medlem af foreningen, som det fx er tilfældet med den nuværende kasserer”, fortæller Poul, sekretær i Lotteriforeningen Lykken.

Og sådan har det faktisk været siden foreningen stiftedes i 1918 på tjener Aage Hansens initiativ. Dengang lød prisen på et kontingent på 2 kr. om måneden pr. medlem – og der kunne maksimalt være 25 medlemmer af foreningen.

”Det længst siddende medlem var her i 48 år, men er ikke mere. Vi har p.t. to medlemmer, som har været her i 36 år, en har været med i 32 år og flere af medlemmerne i over 20 år”, uddyber sekretæren og fortæller, at foreningen i dag består af 34 medlemmer.

Ligesom dengang, er det stadig drømmen om gevinsterne og ikke mindst det sociale samvær, der er drivkraften, når Lykken afholder generalforsamlinger og fællesarrangementer.

Derfor værner foreningen også ekstra om deres historie. Her findes der nemlig masser af sjove anekdoter og traditioner. Eksempelvis da formanden i oktober 1918 foreslog, at drikke et overskud på 20 kr. op – et forslag der i øvrigt blev vedtaget.

”Foreningen råder over protokoller over alle samlinger siden starten i 1918”, lyder det fra Poul, som smågriner, da han giver et eksempel på en af de gamle traditioner: ”Siden starten har foreningen haft eget emblem, som skal bæres ved alle sammenkomster. Glemmer man det, bliver man tildelt en venskabelig bøde i form af en mulkt – og så skal man give en omgang øl”.

Hvorvidt de venskabelige bøder kommer på tale nu, hvor jubilæet skal fejres, står uvist. Foreningen fortæller dog, at fejringen bl.a. byder på kanalrundfart, en guidet tur i det ”gamle København” og ikke mindst en ordentlig frokost – som det også hører sig til.

”Vi vil starte dagen med et kulturelt indslag og derefter blive trakteret på behørig vis”, lyder det fra Poul. Og drømmen om gevinsterne – ja, den lever videre i bedste velgående for de nuværende 34 medlemmer: ”Vi spiller stadig i Klasselotteriet for at vinde den store gevinst – og håber på hjælp fra Fru Fortuna”, slutter den mangeårige sekretær.

Klasselotteriet er Danmarks ældste lotteri og en af landets mest traditionsrige virksomheder, stiftet i 1753 af Frederik 5. Lotteriet har en årlig gevinstpulje på over 552 millioner kr. – og hver måned trækkes der over 40.000 vindere, når lotteriet afholder trækning fra den 15.-19. Overskuddet fra Klasselotteriet er en del af udlodningsmidlerne, som udloddes til gavn for gode formål, herunder idræt, kultur og andre almennyttige formål.